Предмет навчальної дисципліни «Організація баз даних та знань» включає в себе вивчення базових понять баз даних, систем керування базами даних мови запитів.

Метою дисципліни «Організація баз даних та знань» є формування у студентів теоретичних знань та практичних навичок застосування інформаційних технологій на основі використання основних принципів роботи по створенню додатків баз даних та розробки інженерних рішень на основі застосування персональних комп’ютерів та комп’ютерних мереж.

Завдання дисципліни – під час викладання дисципліни «Організація баз даних та знань» необхідно використовувати зацікавленість студентів у застосуванні обчислювальної техніки у обраній спеціальності, широко налагоджувати між предметні зв’язки, особливо із спеціальними дисциплінами. Навчити моделювати предметне середовище та створювати логічну структуру баз даних та інтерфейс користувача до них, розв’язувати задачі на основі інформаційних технологій обробки даних з використанням типових програм та різноманітним математичних моделей та методів.