Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових розділів:

1.     Методи оптимізації функцій.

2.     Лінійне програмування.

3.     Транспортна задача(ТЗ).

Під час вивчення матеріалу наведених розділів дисципліни потрібно звертати увагу студентів на розумінні основної ролі людини в розв’язані будь-якої задачі за допомогою побудови математичної моделі розв’язку поставленої задачі з використанням комп’ютерної техніки.

Мета курсу — ознайомити студентів із сучасними методами розв’язування задач прийняття оптимальних рішень в умовах неповних знань і неповних даних. Пропонований курс охоплює основні методи розв’язування математичних задач, на яких ґрунтується сучасна математична теорія дослідження операцій, зокрема методи програмування, сітьового планування, методи стохастичної оптимізації та оптимального керування за наявності неповних знань і неповних даних.

Для опанування навчального матеріалу дисципліни необхідні знання з математичного аналізу, лінійної алгебри, аналітичної геометрії, дискретної математики, інформатики. Навчальний матеріал орієнтований на формування умінь і навичок розв’язування практичних задач дослідження операцій з використанням математичних методів моделювання та оптимізації на ПК.