Предмет навчальної дисципліни «Теорія алгоритмів» включає в себе вивчення базових понять теорії алгоритмів, розгляд формальних моделей алгоритмів та алгоритмічно обчислюваних функцій, питань обчислюваності, розв’язності та нерозв’язності масових проблем.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових розділів:

1. Класична теорія алгоритмів.

2. Математичні основи аналізу алгоритмів.

3. Рекурсивні алгоритми.

4. Хешування.

5. Класи складності P і NP.

Під час вивчення матеріалу наведених розділів дисципліни потрібно звертати увагу студентів на розумінні основної ролі людини в розв’язані будь-якої задачі за допомогою побудови алгоритму розв’язку поставленої задачі з використанням комп’ютерної техніки.

Викладаючи дисципліну, лектор переважно користується прикладами задач, які виникають на виробництві за профілем майбутньої спеціальності студентів, що сприяє кращому розумінню і засвоєнню матеріалу, а також підвищує рівень професіональної підготовки майбутнього спеціаліста.

Для самостійного вивчення окремих тем дисципліни студентам повинні рекомендуватися методичні вказівки і література, яка висвітлює матеріал навчальної дисципліни.

Метою викладання навчальної дисципліни «Теорія алгоритмів» є всебічна підготовка молодших спеціалістів (молодшого фахового бакалавра), фахівців зі спеціальності 122«Комп’ютерні науки», навчання студентів основам побудови алгоритмів та оцінювання їх складності при вирішуванні комбінаторних задач, задач символьної, графічної та іншого виду обробки.

Завдання навчальної дисципліни «Теорія алгоритмів» є засвоєння базових знань з основ теорії алгоритмів які є теоретичним фундаментом програмування. Апарат теорії алгоритмів необхідний для адекватного моделювання предметних областей, створення сучасних програмних та інформаційних систем.